Bombardér B-52H Stratofortress - Spojené státy

Spojené státy úspěšně otestovaly dva druhy hypersonických raket

Spojené státy úspěšně otestovaly dva odlišné druhy hypersonických raket. Uvedlo to americké ministerstvo obrany. Pro raketu ARRW, která se vypouští ze vzduchu, se jednalo o druhý úspěšný pokus. V případě rakety Operational Fires to byla první kladná zkouška, uvedla agentura Reuters. Spojené státy se obávají, že ve vývoji nových hypersonických zbraní, které mohou dosáhnout až pětinásobné rychlosti zvuku, zaostávají za Čínou a Ruskem.

ARRW

Test rakety ARRW uskutečnilo americké letectvo v úterý u kalifornského pobřeží. „Druhý úspěšný test prokázal schopnost rakety ARRW dosáhnout a udržet hypersonickou rychlost, umožnil sběr klíčových dat pro další testy ve vzduchu a potvrdil bezpečné oddělení (rakety) od letadla,“ uvedla společnost Lockheed Martin, která novou zbraň vyvíjí.

Operational Fires

Americká vládní zbrojní agentura DARPA úspěšně vyzkoušela na konci května novou raketu Operational Fires. Raketa sice během testu nedosáhla hypersonické rychlosti, to ale nebyl ani cíl zkoušky, uvedl Pentagon. Test měl především prověřit fungování pozemního odpalovacího zařízení.

Hypersonické rakety se vyznačují vysokou rychlostí a velkou manévrovací schopností, což jim má umožnit překonat i nejsofistikovanější systémy protivzdušné obrany

Spojené státy nechtějí zaostávat za Čínou a Ruskem

Podle stanice CNN americké ministerstvo obrany začalo věnovat větší pozornost a finance rozvoji hypersonických raket poté, co američtí zákonodárci vyjádřili obavy, že USA zaostávají ve vývoji těchto zbraní za Ruskem a Čínou.

Moskva v březnu oznámila, že její armáda v bojích na Ukrajině použila hypersonické střely Kinžal. Zasáhly podle ní velký podzemní sklad ukrajinských raket a munice v Ivano-Frankivské oblasti na jihozápadě země. Jejich použití ruskou armádou během invaze na Ukrajině potvrdil i Washington. Peking úspěšně otestoval svou hypersonickou zbraň loni.

Urychlený americký vývoj hypersonických raket je ovšem terčem kritiky, protože se současně vyvíjí 6 různých projektů pro jednotlivé složky amerických ozbrojených sil a za většinou stojí stejné firmy, kromě Lockheedu a Grummanu je to ještě Raytheon. Nedodržují se ani zavedená pravidla. Kontrolní úřad americké vlády (GAO) již v dubnu 2021 poukázal na to, že se při vývoji používá nový postup, kdy se „obchází standardní postup ministerstva obrany při pořizování nových akvizic“.

AN
Úvodní obrázek: nara.getarchive


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

2 komentáře: „Spojené státy úspěšně otestovaly dva druhy hypersonických raket“

  1. […] Spojené státy úspěšně otestovaly dva druhy hypersonických raket […]

  2. […] Spojené státy úspěšně otestovaly dva druhy hypersonických raket […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..