Sojuz - kosmická loď

Kosmická loď Sojuz vynesla na ISS dva Rusy a jednoho Američana

Ruská raketa Sojuz, která odstartovala z kosmodromu Bajkonur, vynesla na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) trojlístek astronautů. Jedná se o dva Rusy Dmitrije Petelina a Sergeje Prokopjeva a Američana Franciska Rubia. Jak poznamenala agentura AFP, transport kosmonautů se odehrává v období mimořádného napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ruské agresi na Ukrajině.

Start rakety vysílaly živě jak ruská tak i americká vesmírná agentura. Přistání kosmické lodi Sojuz na ISS se odehrálo zhruba po tříhodinovém letu. Trojice se připojila k ruským kosmonautům Olegovi Artěmjevovi, Denisovi Matvejevovi a Sergejovi Korsakovovi z Roskosmosu, astronautům z NASA Bobu Hinesovi, Kjellu Lindgrenovi a Jessice Watkinsové a jejich kolegyni Samantě Cristoforettiové z Evropské vesmírné agentury (ESA).

Trojlístek nových obyvatel Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) Rubio, Prokopjev a Petelin stráví na ISS 6 měsíců, Prokopjev letí do vesmíru již podruhé, pro zbývající dva astronauty jde o prmiéru. Jak uvedla AFP, Rubio je prvním americkým astronautem, který cestuje na Mezinárodní vesmírnou stanici na palubě ruské rakety od ruské invaze na Ukrajinu letos 24. února.

Rusko bude na ISS patrně do roku 2028

Ruská federace by se měla údajně a velmi pravděpodobně podílet na činnosti Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) až do roku 2028. Dle agentury TASS to uvedl šéf vesmírné agentury Roskosmos Jurij Borisov. Desítky let trvající mezinárodní spolupráci na oběžné dráze Země poznamenává mimořádné napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ruské agresi na Ukrajině.

V červenci ředitel vesmírné agentury sdělil, že se Moskva z mezinárodního projektu začne stahovat po roce 2024. Nyní uvedl, že Rusko bude na projektu ISS spolupracovat i po roce 2024 v závislosti na technickém stavu ISS, ale „s vysokou pravděpodobností“ zůstane až do roku 2028. Roskosmos dříve oznámil, že Rusko chce vybudovat vlastní orbitální stanici, což bude stěžejní prioritou agentury v oblasti pilotované kosmonautiky.

ISS je od roku 1998 společným projektem americké vesmírné agentury NASA, Roskomosu, Evropské vesmírné agentury (ESA), Japonska a Kanady. Moskva v souvislosti s protiruskými sankcemi kvůli válce na Ukrajině dříve uvedla, že provoz ruských lodí využívaných k zásobování ISS bude narušen a že sankce ovlivní i ruský segment ISS, který koriguje pohyb stanice po oběžné dráze. Navzdory rozkolu se nicméně americká NASA a Roskosmos dohodly na pokračování společných letů na ISS.

AN
Zdroje a obrázky: agentury; nasa


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Kosmická loď Sojuz vynesla na ISS dva Rusy a jednoho Američana“

  1. […] Kosmická loď Sojuz vynesla na ISS dva Rusy a jednoho Američana […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..