dezinformace kolem covidu-19 - Ilustrační obrázek

Absolutní vítěz TA ČR je projekt, pomáhající vyvracet dezinformace kolem covidu-19

Absolutním vítězem cen Technologické agentury ČR (TA ČR) je letos projekt, jehož cílem bylo vysvětlovat informace a vyvracet hoaxy a dezinformace kolem pandemie covidu-19. Počin, na kterém spolupracoval tým vědců z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV), Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně a firmy Newton Media bodoval u veřejnosti i odborné poroty. Agentura ocenila čtyři projekty aplikovaného výzkumu. Ceremoniál se uskutečnil v Národním muzeu v Praze, v minulých dvou letech byl kvůli pandemii covidu-19 on-line. TA ČR financuje projekty aplikovaného výzkumu v Česku.

S informační osvětou ve vítězném projektu, oceněném i v kategorii Governance, jenž vyvracet hoaxy a dezinformace kolem covidu-19, pomáhal web www.infomore.cz. Podle redaktora a akademika Václava Moravce, který působí na FSV, počin propojil žurnalistiku, média i zdravotnické statistiky. Pomohla také umělá inteligence. Vědci vytvořili též funkční vzorek algoritmu, který umí zpracovat řádově desítky tisíc textů, kategorizovat je, označkovat i shlukovat podle podobnosti témat. Za projektem stojí také experti z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a firmy Newton Media.

V kategorii Business má za vývoj inteligentního lůžka cenu skupina odborníků z firmy Linet a Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové. Toto polohovací lůžko umí za pomocí pokročilých senzorů včas odhalit rizika vzniku proleženin a infekcí kvůli dlouhému pobytu na lůžku. Navrhuje i preventivní kroky, které může provést po ověření návrhu lékařem či sestrou. Vít Karvay z firmy Linet k tomu podotkl, že lůžko také ušetří práci ošetřujícímu personálu.

Národní centrum kompetence MATCA, čítající 19 partnerů z řad výzkumných organizací i firem, ocenila porota v sekci Partnerství. Experti v centru rozvíjí plazmatické a laserové technologie i tzv. aditivní technologie umožňující rychlou výrobu tvarově složitých dílů z plastů. Podle výzkumníka Alexandra Dejneky z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR během tří let řešení projektu dosud vzniklo 27 výsledků. V odpadovém hospodářství by mohl pomoci třeba postup plazmatického zpracování biologického odpadu, dalším z výsledků je laserové vyklepávání do materiálů pro lepší odolnost a životnost lopatek čerpadel využívaných například v elektrárnách.

Čtvrtým oceněným byl projekt zaměřený na nové postupy a metodiky pro revitalizaci zemědělské půdy poškozené suchem. „Pro zlepšení degradovaných půd jsme testovali různé kombinace hydroabsorbentů a přírodního lignitu. Využili jsme jihomoravský lignit (hnědé uhlí), který je blízko rašelině,“ popsal Petr Salaš ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Lignit je podle vědce dobře využitelný právě v zemědělství. Výsledkem experimentů byly certifikované směsi a metodiky pro zlepšení schopnosti půdy absorbovat vodu. Kromě vědců z Mendelovy univerzity na postupech spolupracovali i experti z firem OSEVA vývoj a výzkum, Zemědělský výzkum a Fakulty chemické vysokého učení technického v Brně.

Václav Moravec
PhDr. Václav Moravec, Ph.D. et Ph.D. – Zdroj: infomore

PhDr. Václav Moravec, Ph.D. et Ph.D. (*1974) působí na Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd UK v Praze a na katedře produkce FAMU. Absolvoval bakalářské a magisterské studium v oborech žurnalistika a mediální studia na FSV UK. Doktorské studium absolvoval na FAMU v oboru Teorie filmové a multimediální tvorby (2015) a na Filozofické fakultě Ostravské univerzity v Ostravě v oboru Sociální politika a sociální práce (2012).

Specializuje se na problematiku audiovizuálních médií v éře digitální mediamorfózy, novinářskou etiku, automatizovanou žurnalistiku a žurnalistiku umělé inteligence. Je autorem monografií Proměny novinářské etiky (2019), Média v tekutých časech (2016) a spoluautorem Slovníku žurnalistiky: výklad pojmů a teorie oboru (2017) a monografií Od mikrofonu k posluchačům: z osmi desetiletí českého rozhlasu (2003) a Dějiny českých médií v datech (2003).

Jako novinář pracoval v Českém rozhlase, soukromých rozhlasových stanicích (např. Frekvence 1 a Rádio Impuls) a české redakci BBC. Dosud působí jako moderátor a dramaturg pořadů České televize Otázky V. M. (od roku 2004) a Fokus V. M. (od roku 2015). Za svou dosavadní novinářskou práci obdržel několik cen (např. Novinářská křepelka, Elsa, TýTý atd.).

V rámci vědeckého a akademického působení je členem Umělecké rady FAMU (od roku 2016), členem výkonného výboru odborné iniciativy v oblasti umělé inteligence PRG.AI (od roku 2019) a předsedou Akademického senátu FSV UK (od roku 2019).

AN
Zdroje a obrázky: agntury; infomore, remix pixabay


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..