ISS - Mezinárodní vesmírná stanice

Rusko zůstane na ISS až do roku 2028

Rusko zůstane na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) až do roku 2028, tedy dalších pět let. Tak dlouho ještě bude v provozu ruský modul, o čemž podle agentury TASS v úterý rozhodla ruská vesmírná agentura Roskosmos. ISS v současné době představuje jednu z posledních oblastí spolupráce mezi Západem a Moskvou.

O prodloužení životnosti ruského segmentu ISS do roku 2028 rozhodla vědeckotechnická rada Roskomosu. Loni v listopadu šéf agentury Jurij Borisov řekl, že ruská účast na ISS se bude odvíjet od technického stavu modulu a dalších faktorů.

ISS je od roku 1998 společným projektem americké vesmírné agentury NASA, Roskomosu, Evropské kosmické agentury (ESA), Japonska a Kanady. Rusko kvůli tvrdým sankcím, které na něj Západ uvalil v souvislosti s invazí na Ukrajinu, loni oznámilo, že se po roce 2024 stáhne z ISS. Na konci září ale Borisov uvedl, že se jeho země bude na mezinárodním projektu podílet s největší pravděpodobností do roku 2028.

Rusko plánuje vybudovat vlastní vesmírnou stanici. Roskosmos nedávno oznámil, že její návrh má být hotov do konce tohoto roku a první modul by měl vzniknout do konce roku 2027, připomněla agentura DPA.

AN
Zdroje a obrázky: tass; agentury; pixabay


Uveřejněno

v

,

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..