Facebook slaví 20 let

Facebook slaví 20 let

Sociální síť Facebook dnes slaví 20 let od svého vzniku. Na AzaNovinách se ohlédneme za tím dobrým i špatným co celou historii této sítě a společnosti provázelo – krok za krokem, rok po roce.

Dne 4. února 2004 Mark Zuckerberg spustil ‚thefacebook.com‘ ze své harvardské koleje. Zatímco nám na jednu stranu Facebook již 20 let kupříkladu umožňuje a pomáhá najít dlouho ztracené přátele a rodinu či podporuje malé firmy, tak je též jeho historie protkána kontroverzí, a to od skandálu Cambridge Analytica či obviněními z vměšování do voleb až po chybějící ochranu proti škodlivému obsahu nebo problémy s ochranou dat uživatelů.

Facebook – 20 let historie

Facebook slaví 20 let od svého vzniku (2004 – 2024) a tak si pojďme připomenout a zrekapitulovat každý jednotlivý rok této největší sociální sítě na světě.

Rok 2004

Když student informatiky a psychologie Mark Zuckerberg spustil thefacebook.com, bylo to pouze pro studenty jako on, nikoliv pro širší veřejnost. Byl navržen tak, aby si mohli studenti vyměňovat příspěvky, zprávy a vytvářet síť „přátel“. Jeho hlavním pilířem byla „zeď“, kde uživatelé mohli publikovat příspěvky nebo psát na ostatní zdi. Facebook začal šlapat na paty svému tehdejšímu rivalovi MySpace, nebyl monetizován, tudíž naprosto bez reklam.

Ovšem jen pár dní po spuštění ho tři Zuckerbergovi spolužáci z Harvardu obvinili, že ukradl jejich nápad na podobnou sociální síť, kterou vytvořili a nazvali ConnectU. Dvojčata Tyler a Cameron Winklevoss a Divya Narendra tvrdili, že jim Zuckerberg pomáhal s ConnectU. Nakonec ale souhlasily s urovnáním jejich právního sporu v roce 2008 výměnou za 65 milionů dolarů, včetně akcií Facebooku.

Na konci roku 2004 měl Facebook již milion uživatelů.

Rok 2005

Fotografie – Původně na Facebook obrázky nešly nahrávat, to se změnilo právě v tomto roce, kdy bylo možné zařadit obrázky do podkategorií do alb. Zařazením fotografií na Facebook se také zrodil koncept „profilového obrázku“.

Rok po spuštění se Zuckerberg také rozhodl upustit od „the“ a koupil doménové jméno Facebook.com za 200 000 dolarů od společnosti AboutFace Corporation.

Rok 2006

Jeden rok předtím, než byl uveden na trh první iPhone, tak Facebook spustil mobilní stránky na míru pro první generaci uživatelů chytrých telefonů. Dne 26. září 2006 se Facebook poprvé rozšířil mimo univerzitní studenty a umožnil komukoliv se připojit s e-mailovou adresou, pokud byl starší 18 let.

Rok 2006 byl také prvním rokem, kdy Facebook čelil velké kontroverzi. Zuckerberg byl nucen se omluvit poté, co jeho funkce Beacon, která posílala data třetím stranám k vytváření cílených reklam, začala zobrazovat historii nákupů uživatelů na jejich profilech bez jejich souhlasu. Nakonec se lidé mohli rozhodnout tuto funkci vypnout.

Rok 2007

Čtvrtý rok Facebooku s sebou přinesl několik nových věcí – videa, reklamy, Marketplace a Stránky. Zavedení reklamy vytvořilo obrovské zdroje příjmů a dalo možnost firmám pro nový způsob prodeje online. Stránky umožňovaly, že společnosti a další organizace mohly vytvářet miniprofesionální profily, které se lišily od osobních. V menším spotřebitelském měřítku mohli jednotliví uživatelé inzerovat zboží na prodej.

Rok 2008

Facebook spustil v březnu 2008 svůj vlastní instant messenger „chat“, který se v roce 2011 stal samostatnou aplikací známou jako „Messenger“. S iPhone přišla speciální aplikace pro Facebook, oddělená od jeho mobilního webu.

Při druhém velkém úniku dat byla na platformě zveřejněna data narození více než 80 milionů uživatelů.

Rok 2009

Tento rok byl to rokem tlačítka „To se mi líbí“. Facebook také zavedl označování fotografií, příspěvků a komentářů.

Rok 2010

V lednu roku 2010 bylo otevřeno první datové centrum Facebooku v Oregonu a v polovině roku dosáhla stránka 500 milionů uživatelů a poprvé byly přidány také „Skupiny“.

V říjnu měl premieru film The Social Network. Jesse Eisenberg v hlavní roli jako Zuckerberg vyprávěl příběh o začátcích Facebooku a následné bitvě mezi jeho zakladatelem a dvojčaty Winklevossovými. Ačkoli to mělo v Hollywoodu obrovský úspěch, Zuckerberg jeho části kritizoval a označoval za nepřesné.

Rok 2011

V roce 2011 Facebook zahájil svůj dlouhý a komplexní vztah s orgány činnými v trestním řízení. Americká Federální obchodní komise (FTC) ho zažalovala za vícenásobné porušení jejích zásad ochrany osobních údajů. Ty zahrnovaly kupříkladu to, že seznam přátel uživatelů byl veřejný, i když je učinili soukromými, a též třeba nesouhlasné sdílení jejich osobních údajů s reklamními společnostmi.

Rok 2011 byl také rokem, kdy byla oblíbená facebooková zeď nahrazena časovou osou.

Rok 2012

V dubnu roku 2012 koupil Facebook Instagram za 1 miliardu dolarů a v květnu poprvé vstoupil na burzu. Zuckerberg uvedl, že koupil aplikaci pro sdílení fotografiíproto, že to byla „hrozba“ pro budoucnost Facebooku.

Oculus, značka vlastněná Facebookem, vyrobila svůj první headset pro virtuální realitu.

Později téhož roku dosáhla platforma nového milníku jedné miliardy uživatelů.

Rok 2013

V červnu 2013 díky chybě byly e-mailové adresy a telefonní čísla šesti milionů uživatelů Facebooku dostupné online. Předpokládalo se, že to byl problém již od roku předešlého, ale byl objeven až právě v roce 2013.

Pokud jde o funkce, v tomto roce mohli uživatelé zpětně upravovat své příspěvky a sdílet nálepky a emotikony.

Rok 2014

Dva roky po akvizici Instagramu Facebook koupil WhatsApp. Tato aplikace byla vytvořena v roce 2009 pro iPhone bývalým zaměstnancem Yahoo. Dnes má WhatsApp více než polovina světových uživatelů internetu.

Rok 2015

Na samém konci roku 2015 o skandálu Cambridge Analytica poprvé informovaly The Guardian a The New York Times. Během několika příštích let se ukázalo, že britská politická poradenská firma shromažďovala miliony dat uživatelů Facebooku pro různé klienty bez jejich souhlasu. Bylo to velmi škodlivé pro pověst Facebooku a jeho finance.

Rok 2016

S tím, jak se živé vysílání z vlastního natáčení stávalo na internetu čím dál tím více populárnější, tak byl spuštěn Facebook Live. O tři roky později jej použil terorista Brenton Tarrant při střelbě v mešitě Christchurch na Novém Zélandu, při níž zahynulo 51 lidí a 40 bylo zraněno. V současnosti umělá inteligence pomáhá Facebooku identifikovat a blokovat lidi před natáčením sebe samých při provádění nejrůznějších zvěrstev.

Rok 2017

Rok poté, co se Příběhy staly funkcí na Instagramu, Mark Zuckerberg a jeho vývojáři představili Příběhy i na Facebooku. Byl také spuštěn Facebook 360, který uživatelům umožňoval nahrávat panoramatické fotografie na jejich profily, což se ale nesetkalo s výrazným úspěchem.

Rok 2018

Skandál Cambridge Analytica vyvrcholil právě v roce 2018, kdy došlo k razii v londýnských kancelářích a společnost se nakonec rozpadla. To vedlo k tomu, že Zuckerberg byl nucen poprvé předstoupit před americký Kongres a odpovídat na otázky.

Na Facebook též v tom roce došlo k dalšímu úniku dat, když hackeři získali přístup k přihlášením 50 milionů uživatelů.

Rok 2019

V roce 2019 došlo na Facebooku k dalším třem samostatným únikům dat. V prvním byla zveřejněna data 540 milionů uživatelů. K tomu druhému došlo, když Facebook „neúmyslně“ zveřejnil e-maily více než 1,5 milionu lidí. Ve třetím úniku dat v tomto roce pak byla zveřejněna jména, telefonní čísla a uživatelská jména 267 milionů lidí. V reakci na obavy o soukromí Meta říká, že od té doby investovala 5,5 miliardy dolarů do řešení problému s týmem 3000 lidí po celém světě.

Rok 2020

Druhý případ FTC proti Facebooku vyústil v soudní příkaz, který mu zakázal zpeněžit data získaná z profilů uživatelů mladších 18 let a omezil jeho používání AI.

Letos v rámci své reakce na skandál Cambridge Analytica Facebook souhlasil s „zásadním posunem našeho přístupu k ochraně soukromí lidí“ a zaplatil pokutu 5 miliard dolarů.

Rok 2021

Jak epidemie Covidu nadále oddělovala lidi na celém světě od jejich blízkých, Zuckerberg oznámil, že se Facebook Inc přejmenuje na Meta. Meta se stala nejen mateřskou společností pro Facebook, Instagram, WhatsApp a další aktiva, ale také položila základy pro „Metaverse“.

Rok 2022

Facebook spustil Reels, krátkými videi chce konkurovat TikToku.

Ochranná opatření společnosti Meta proti škodlivému obsahu se v roce 2022 dostala pod bezprecedentní kontrolu, když britský koroner rozhodl, že „negativní online obsah“ sehrál poprvé roli v něčí sebevraždě. Šlo o případ Molly Russell, 14leté školačky z Londýna, která byla v roce 2017 nalezena mrtvá ve své ložnici.

Její otec Ian vedl kampaň proti nedostatečně regulovaným technologickým společnostem poté, co se objevily důkazy, že viděla obsah, který propagoval sebepoškozování a sebevraždy na platformách, jako je Instagram a Pinterest.

Rok 2023

V roce 2023 začal Metaverse stát svou mateřskou společnost velmi draho. Do konce roku Meta Reality Labs vykrvácely s částkou 46,5 miliardy dolarů. Rok 2023 se jako takový rychle stal takzvaným „rokem efektivity“ s plánovaným propuštěním 21 000 zaměstnanců.

Mezitím Meta zabrousila do konkurenčních vod svého rivala X, dříve Twitter, který koupil Elon Musk. Za tímto účelem spustila vlastní předplatitelskou službu „Meta ověřeno“ a samostatnou aplikaci ve stylu X pro Instagram s názvem Threads.

Do konce roku Meta také čelila třetímu případu ochrany osobních údajů od FTC v USA.

Rok 2024

Meta zatím v roce 2024 slíbila, že na Facebooku a Instagramu skryje obsah, který propaguje sebepoškozování a poruchy příjmu potravy. Říká, že plánuje využít 40 000 zaměstnanců, kteří pracují na bezpečnosti a zabezpečení po celém světě, a 20 miliard dolarů investovaných od roku 2016 k dalšímu pokroku v těchto otázkách.

Mark Zuckerberg předstoupil před americký Senát a omluvil se rodinám, jejichž děti se staly obětí online sexuálního vykořisťování na jeho platformách.

V reakci na letošní volby společnost Meta slíbila blokovat nové politické reklamy během posledního týdne předvolební kampaně v USA a bude vyžadovat, aby inzerenti zveřejnili, kdy používají AI v sociálních nebo politických příspěvcích.

Došlo k prudkému nárůstu cen akcií, když bylo oznámeno, že akcionáři obdrží dividendy od společnosti Meta, což se stalo poprvé v celé histoii.

Kam se sociální sítě a celý internetový svět budou posouvat a vyvíjet dál, to můžeme jen tušit, spíše je to ale ve hvězdách. Na začátku milenia těžko někdo mohl odhadnout, že světlo světa spatří nějaký Facebook a bude tu s námi celých 20 let a stane se největší sociální sítí světa.

AN
Zdroje a obrázky: Sky; remix Pixabay

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..